Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe integreer je xp.ln x ?

Wat is ¦x^p ln x dx ?

Ik weet dat het antwoord xp+1/(p+1)ln x - xp+1/(p+1)2 + C moet zijn (voor p ¹ -1)

Maar welke tussenstappen heb je daarbij nodig?

Obbe V
Student universiteit - dinsdag 18 maart 2003

Antwoord

je moet hier partieel integreren. De regel staat hieronder en zij is beter te begrijpen met de volgende notatieafspraken: F, G zijn de primitieve functies van f resp g.
Er geldt: òfG dx = [FG] - òFg dx
En dit is direct duidelijk door met inachtneming van de productregel aan beide kanten van het =-teken de afgeleide te nemen.
òxp·ln(x) dx
neem: f(x)=xp = F(x)=1/(P+1)xp+1
         G(x)=ln(x) = g(x)=1/x
dus:
òxp·ln(x) dx = [1/(p+1)xp+1] - ò1/(p+1)xp=
= [1/(p+1)xp+1 - 1/(p+1)2xp+1                  QED...

MvdH
dinsdag 18 maart 2003

©2001-2024 WisFaq