Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen met dubbele hoek van de tangens

Beste Wisfaq,

De vraag waar ik al een tijdje aan zit waar ik niet uitkom is:

Gegeven: tan(2\Phi) = 1/x met x > 0

a. bepaal cos(2\Phi)
b. bepaal sin(\Phi)

Ik heb geprobeerd 1/x gelijk te stellen aan 2tan\Phi/1-(tan(\Phi)2

Hierna heb ik kruisling vermenigvuldigd en hierna de uitkomt daarvan omgeschreven zodat het gelijk stond aan 0 en daarna de abc formule gebruikt alleen weet ik niet zo goed hoe ik dit verder moet aanpakken.

Met vriendelijke groet,
Bram

Bram B
Student hbo - zondag 28 oktober 2018

Antwoord

Teken een rechthoekige driehoek met rechthoekszijden 1 en x, de hypothenuse is dan \sqrt{1+x^2}.
Je hoek 2\phi is die tussen de rechthoeksszijde x en de hypothenusa, dus je kunt \cos2\phi nu zo aflezen.
Voor \sin\phi zou ik een gonioformule gebruiken, bijvoorbeeld \cos2\phi=1-2\sin^2\phi.

kphart
zondag 28 oktober 2018

 Re: Vergelijkingen met dubbele hoek van de tangens 

©2001-2025 WisFaq