Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het kleinste gemene veelvoud

Wat is het kleinste gemene veelvoud (KGV) van 26 en 4?

robin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 20 oktober 2018

Antwoord

Op Rekenen staat een voorbeeld...

In dit geval kan je de veelvouden van 26 en 4 opschrijven en dan op zoek gaan naar het kleinste gemene veelvoud:
  • 26, 52, 77, ...
  • 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52, 56, ...
Kijk welk getal je als eerste in beide rijen ziet staan en dat moet dan 52 zijn. Is dat handig?

Naschrift
Een voorbeeld van het berekenen van het KGV (kleinste gemeenschappelijke veelvoud).

Gevraagd: KGV van 26 en 4.


AANPAK
Bereken eerst het GGD van 26 en 4. Gebruik daarna de formule:

$
\eqalign{KGV(a,b) = \frac{{a \cdot b}}
{{GGD(a,b)}}}
$

GGD:

26:4=6 rest 2
4:2=2 rest 0

GGD(26,4)=2


ANTWOORD
$
\eqalign{KGV(26,4) = \frac{{26 \cdot 4}}
{{2}} = 52}
$

WvR
zaterdag 20 oktober 2018

©2001-2024 WisFaq