Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsfunctie met 3 gegeven punten

Bepaal het voorschrift van de tweedegraadsfunctie waarvan de grafiek door de punten A(-2,-14) B(8,-14) en C(5,7) gaat.

Hoe los je dit op? Ik kom telkens iets verkeerd uit, we hebben dit geleerd met het voorschrift f(x)=a(x-p)2+q

giulia
Overige TSO-BSO - zaterdag 29 september 2018

Antwoord

De punten A en B liggen op dezelfde hoogte. Dat betekent dat de top ligt op $x=3$. Je weet dan dat de formule iets wordt als:

$f(x)=a(x-3)^2+q$

Je kunt dan de coördinaten van A (of B) en C invullen. Je krijgt dan een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden. Oplossen en dan ben je er wel:

$a(-2-3)^2+q=-14$
$a(5-3)^2+q=7$

Oftewel:

$25a+q=-14$
$4a+q=7$

Zou het dan lukken?

WvR
zaterdag 29 september 2018

©2001-2024 WisFaq