Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenregels voor machten

$-2^4=?$

Onenigheid met mijn moeder, zij zegt $16$, ik zeg $-16$....

Pilou
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 26 september 2018

Antwoord

Machtsverheffen gaat voor vermenigvuldigen... dus eerst tot de vierde en dan de min er voor... Die min is hetzelfde als vermenigvuldigen met -1.

$-2^4=-16$

Als je de macht bedoelt met grondtal $-2$ dan schrijf je $(-2)^4=16$. Hopelijk helpt dat. Geen ruzie maken...

Naschrift
Je kunt de $-$ in $-2^4$ ook opvatten als 'het tegengestelde'. Er staat dan zoiets als 'het tegengestelde van $2^4$ en dat is dan gelijk aan $-16$. Dat kan ook.

WvR
woensdag 26 september 2018

©2001-2024 WisFaq