\require{AMSmath} Waarom is een getal tot de macht 0 altijd 1? In de ICT gebruiken wij de machtsverheffing om binaire getallen om te rekenen tot decimale getallen. Zo is het binaire getal 101 in het decimaal 5 (2⁰+22). Het viel me echter op dat alle getallen tot de macht 0 uitkomen op 1. Hoe kan dit? Erwin Iets anders - woensdag 26 september 2018 Antwoord Dat is een gevolg van deze rekenregel:$\eqalign{\frac{{a^p }}{{a^q }} = a^{p - q}}$Neem nu $q=p$ dan geldt:$\eqalign{\frac{{a^p }}{{a^p }} = a^{p - p} = a^0}$Maar $\eqalign{\frac{{a^p }}{{a^p }} = 1 }$ dus moet $a^0$ wel gelijk aan $1$ zijn.Zie ook machten en wortelsNul tot de macht nul WvR woensdag 26 september 2018 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
In de ICT gebruiken wij de machtsverheffing om binaire getallen om te rekenen tot decimale getallen. Zo is het binaire getal 101 in het decimaal 5 (2⁰+22). Het viel me echter op dat alle getallen tot de macht 0 uitkomen op 1. Hoe kan dit? Erwin Iets anders - woensdag 26 september 2018
Erwin Iets anders - woensdag 26 september 2018
Dat is een gevolg van deze rekenregel:$\eqalign{\frac{{a^p }}{{a^q }} = a^{p - q}}$Neem nu $q=p$ dan geldt:$\eqalign{\frac{{a^p }}{{a^p }} = a^{p - p} = a^0}$Maar $\eqalign{\frac{{a^p }}{{a^p }} = 1 }$ dus moet $a^0$ wel gelijk aan $1$ zijn.Zie ook machten en wortelsNul tot de macht nul WvR woensdag 26 september 2018
WvR woensdag 26 september 2018
©2001-2024 WisFaq