\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 86854 Re: Vergelijking van raakljn Beste,Eigenlijke weet ik niet welke strategie ik moet volgenKunt u mij aub helpen ? Kholou 3de graad ASO - zaterdag 22 september 2018 Antwoord Hallo Kholoud,Laten we uitgaan van het getallenvoorbeeld:f(x)=2x2+3x+4m=4n=6Dus: xA=4, xB=6Dan is yA=48 en yB=94 (reken dit na!)De rechte door A en B heeft als richtingscoëfficiënt:rc=(94-48)/(6-4) =46/2 =23Dit onthouden we eventjes. Nu de raaklijn in C:xC=(4+6)/2=5De helling van de raaklijn in C is gelijk aan de afgeleide van f(x) in C, dus gelijk aan f'(5):f'(x)=4x+3f'(5)=4·5+3f'(x)=23De helling van deze raaklijn is gelijk aan de richtingscoëfficiënt van de rechte door A en B. De lijnen zijn dus evenwijdig.Volg nu dezelfde strategie waarbij je geen getallen invult, maar blijft rekenen met de parameters a, b en c. GHvD zondag 23 september 2018 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste,Eigenlijke weet ik niet welke strategie ik moet volgenKunt u mij aub helpen ? Kholou 3de graad ASO - zaterdag 22 september 2018
Kholou 3de graad ASO - zaterdag 22 september 2018
Hallo Kholoud,Laten we uitgaan van het getallenvoorbeeld:f(x)=2x2+3x+4m=4n=6Dus: xA=4, xB=6Dan is yA=48 en yB=94 (reken dit na!)De rechte door A en B heeft als richtingscoëfficiënt:rc=(94-48)/(6-4) =46/2 =23Dit onthouden we eventjes. Nu de raaklijn in C:xC=(4+6)/2=5De helling van de raaklijn in C is gelijk aan de afgeleide van f(x) in C, dus gelijk aan f'(5):f'(x)=4x+3f'(5)=4·5+3f'(x)=23De helling van deze raaklijn is gelijk aan de richtingscoëfficiënt van de rechte door A en B. De lijnen zijn dus evenwijdig.Volg nu dezelfde strategie waarbij je geen getallen invult, maar blijft rekenen met de parameters a, b en c. GHvD zondag 23 september 2018
GHvD zondag 23 september 2018
©2001-2024 WisFaq