Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dobbelsteen

Stel in een doos heb ik 3 dobbelstenen. 1 is onzuiver. Bij het gooien komt altijd de 6 naar boven. Ik pak een willekeurige dobbelsteen en gooi 2 keer. Ik gooi twee keer een 6.
  • Hoe groot is de kans dat ik met de onzuivere dobbelsteen gooide.
Ik kwam niet verder dan:
  • P(twee keer 6 met een zuivere dobbelsteen)=$
    \eqalign{\frac{2}
    {3} \cdot \frac{1}
    {6} \cdot \frac{1}
    {6} = \frac{1}
    {{54}}}
    $.
  • P(twee keer 6 met de onzuivere)=$\eqalign{\frac{1}
    {3} \cdot 1 = \frac{1}
    {3}}
    $

Herman
Ouder - vrijdag 7 september 2018

Antwoord

Je zou zoiets moeten krijgen als:

$
\eqalign{
& P(zuiver) = \frac{{\frac{1}
{{54}}}}
{{\frac{1}
{3} + \frac{1}
{{54}}}} = \frac{1}
{{19}} \cr
& P(onzuiver) = \frac{{\frac{1}
{3}}}
{{\frac{1}
{3} + \frac{1}
{{54}}}} = \frac{{18}}
{{19}} \cr}
$

Meer moet het niet zijn.

WvR
vrijdag 7 september 2018

©2001-2024 WisFaq