\require{AMSmath} N in M uitdrukken en andersom Tussen M en N bestaat een lineair verband. Voor M = 5 is N = 62 en voor M = 20 is N = 86.Druk N uit in M en druk M uit in N. lieve Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 september 2018 Antwoord Je kunt 's kijken op lineaire formules opstellen of een lijn door twee gegeven punten.In jouw geval zijn er dan twee mogelijheden:1.$\eqalign{ & M = aN + b \cr & a = \frac{{\Delta M}}{{\Delta N}} = \frac{{20 - 5}}{{86 - 62}} = \frac{5}{8} \cr & 5 = \frac{5}{8} \cdot 62 + b \cr & b = - 33\frac{3}{4} \cr & M = \frac{5}{8}N - 33\frac{3}{4} \cr}$2.Je kunt hetzelfde kunstje nog een keer doen maar dan andersom:$\eqalign{ & N = aM + b \cr & a = \frac{{\Delta N}}{{\Delta M}} = \frac{{86 - 62}}{{20 - 5}} = 1\frac{3}{5} \cr & 62 = 1\frac{3}{5} \cdot 5 + b \cr & b = 54 \cr & N = 1\frac{3}{5}M + 54 \cr}$Maar je kan ook de formule van 1. omschrijven:$\eqalign{ & M = \frac{5}{8}N - 33\frac{3}{4} \cr & 8M = 5N - 270 \cr & 5N = 8M + 270 \cr & N = 1\frac{3}{5}M + 54 \cr}$Zou het daarmee lukken?NaschriftPersoonlijk vind ik deze methode ietsje handiger:$\eqalign{ & M = aN + b \cr & a = \frac{{20 - 5}}{{86 - 62}} = \frac{5}{8} \cr & M = \frac{5}{8}\left( {N - 62} \right) + 5 \cr & M = \frac{5}{8}N - 38\frac{3}{4} + 5 \cr & M = \frac{5}{8}N - 31\frac{3}{4} \cr}$Formules bij rechte lijnen WvR dinsdag 4 september 2018 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Tussen M en N bestaat een lineair verband. Voor M = 5 is N = 62 en voor M = 20 is N = 86.Druk N uit in M en druk M uit in N. lieve Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 september 2018
lieve Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 september 2018
Je kunt 's kijken op lineaire formules opstellen of een lijn door twee gegeven punten.In jouw geval zijn er dan twee mogelijheden:1.$\eqalign{ & M = aN + b \cr & a = \frac{{\Delta M}}{{\Delta N}} = \frac{{20 - 5}}{{86 - 62}} = \frac{5}{8} \cr & 5 = \frac{5}{8} \cdot 62 + b \cr & b = - 33\frac{3}{4} \cr & M = \frac{5}{8}N - 33\frac{3}{4} \cr}$2.Je kunt hetzelfde kunstje nog een keer doen maar dan andersom:$\eqalign{ & N = aM + b \cr & a = \frac{{\Delta N}}{{\Delta M}} = \frac{{86 - 62}}{{20 - 5}} = 1\frac{3}{5} \cr & 62 = 1\frac{3}{5} \cdot 5 + b \cr & b = 54 \cr & N = 1\frac{3}{5}M + 54 \cr}$Maar je kan ook de formule van 1. omschrijven:$\eqalign{ & M = \frac{5}{8}N - 33\frac{3}{4} \cr & 8M = 5N - 270 \cr & 5N = 8M + 270 \cr & N = 1\frac{3}{5}M + 54 \cr}$Zou het daarmee lukken?NaschriftPersoonlijk vind ik deze methode ietsje handiger:$\eqalign{ & M = aN + b \cr & a = \frac{{20 - 5}}{{86 - 62}} = \frac{5}{8} \cr & M = \frac{5}{8}\left( {N - 62} \right) + 5 \cr & M = \frac{5}{8}N - 38\frac{3}{4} + 5 \cr & M = \frac{5}{8}N - 31\frac{3}{4} \cr}$Formules bij rechte lijnen WvR dinsdag 4 september 2018
WvR dinsdag 4 september 2018
©2001-2024 WisFaq