Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 86639 

Re: Re: Minimum van een cosinusfunctie

Pi! Dan heb ik nog een laatste vraag. Als ik dit alles toepas op een complexere formule kom ik er niet onderuit om toch de afgeleide te gebruiken. De vraag: 'gegeven is de functie f(x)=sin(ax)+cos(ax) met a is ongelijk aan 0. De maximale waarde van deze functie is:
a) 1
b) 2
c) √2

Ik heb hem bijna helemaal op kunnen lossen:
f'(x)=acos(ax)-asin(ax)
Afgeleide gelijkstellen aan 0 geeft:
acos(ax)-asin(ax)=0
acos(ax)=asin(ax)

Tot zover duidelijk. Alleen vervolgens zegt het antwoordboek:
ax=1/4$\pi\to$ het max is √2

Hoe komen ze hier aan de 1/4$\pi$ en daardoor max √2?

Nogmaals dank voor de genomen moeite t.a.v. de uitleg

Studen
Student hbo - dinsdag 7 augustus 2018

Antwoord

Je kent toch wel een paar standaardwaarden van sinus en cosinus? Ik denk dat het boek daar wel van uitgaat.
$\sin\frac\pi6=\frac12$, $\sin\frac\pi4=\frac12\sqrt2$, $\sin\frac\pi3=\frac12\sqrt3$, en net andersom voor de cosinus. Dan lees je af dat $\sin\frac\pi4=\cos\frac\pi4=\frac12\sqrt2$.

kphart
dinsdag 7 augustus 2018

 Re: Re: Re: Minimum van een cosinusfunctie 

©2001-2024 WisFaq