Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Betrouwbaarheid

Ik heb een populatie van 400. Verder heb ik geen gegevens over de populatie. De minimale steekproef grootte is 196 (Deze heb ik berekend met de formule n= (z· (p(1-p))/a)2 maal de correctie factor). Bij een betrouwbaarheid van 95% en een nauwkeurigheid van 5%. Maar omdat ik geen tijd heb om 196 mensen te enquêteren zou ik graag willen weten hoe ik de betrouwbaarheid kan berekenen bij 60 mensen en een nauwkeurigheid van 5%.
Als ik met de formule z(p*q/n)=5%
Invullen z(50*50/60)=5% z=0,774
Uit de tabel blijkt volgens mij dan dat mijn meting voor 78% betrouwbaar is. Is dit representatief?? Kan ik op een andere manier de betrouwbaarheid berekenen??

Alvast bedankt!!!

Jan
Student hbo - maandag 17 maart 2003

Antwoord

We vervallen in herhalingen met die kleine steekproeven !

Representativiteit is wat anders als betrouwbaarheid. Representativiteit betekent dat de steekproef een goede afspiegeling vormt van de populatie wat betreft een aantal belangrijke kenmerken. En dat kan bij 40 respondenten best heel goed kloppen. Maar het kan ook bij 200 respondenten totaal niet kloppen.

Verder is de steekproef naar mijn mening wederom veel te klein om kwantitatieve uitspraken te doen. Daarnaast moet je strikt genomen bij het betrouwbaarheidsinterval voor fracties bij steekproefgrootte 100 een aagepaste formule (met een hoop correctiefactoren) gebruiken.

Wanneer jij (of de opdrachtgever) niet bereid bent om wat meer te investeren in je onderzoek dan moet je geen kwantitatief onderzoek willen uitvoeren maar je absoluut beperken tot een kwalitatief onderzoek.

Je mag best weten dat ik jouw onderzoeksopzet (indien het een kwantitatief onderzoek zou betreffen) niet zou goedkeuren.

Met vriendelijke groet

jadex
maandag 17 maart 2003

©2001-2024 WisFaq