Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kettingregel

Goedemorgen,

Ik moet de afgeleide van de functie f(x)=ln(xa) bepalen. Ik ben zelf al een heel eind, maar hoe ik nu precies tot het uiteindelijke antwoord (f'(x)=a/x) kom is mij nog niet helemaal duidelijk.

Tot hier ben ik zelf gekomen:
f(x) = ln(xa) met u = xa en f(u) = ln(u)

dit geeft:
f'(u) = 1/u
u'(x) = axa-1

het invullen van f'(u(x))u'(x) geeft:
f'(x) = 1/xa · axa-1

Hoe je van hier tot f'(x) = a/x komt snap ik echter niet helemaal. Kunt u mij dit uitleggen? (Of laten zien waar ik zelf al een misstap heb gemaakt?)

Bo
Student universiteit - zondag 29 juli 2018

Antwoord

Je bent goed op weg en ik zou geen bezwaar hebben tegen:

$
\eqalign{
& f(x) = \ln (x^a ) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{{x^a }} \cdot ax^{a - 1} \cr
& f'(x) = \frac{1}
{{x^a }} \cdot ax^a \cdot x^{ - 1} \cr
& f'(x) = a \cdot x^{ - 1} \cr
& f'(x) = a \cdot \frac{1}
{x} \cr
& f'(x) = \frac{a}
{x} \cr}
$

Je kunt de factor $x^{a}$ achteraf wegdelen. Dat is niet fout, maar het kan handiger:

$
\eqalign{
& f(x) = \ln (x^a ) \cr
& f(x) = a \cdot \ln (x) \cr
& f'(x) = a \cdot \frac{1}
{x} \cr
& f'(x) = \frac{a}
{x} \cr}
$

Dat is iets korter.

Meer in het algemeen is het 'handig' om vooraf altijd even te kijken of je het functievoorschrift van de functie die je wilt differentiëren kunt 'vereenvoudigen'.

WvR
zondag 29 juli 2018

©2001-2025 WisFaq