Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand

Hoeveel kilometer kun je reizen als je 8 uur onderweg bent? Een gemiddelde snelheid van 120 km/u aanhoudt en 1 keer drie kwartier pauzeert en 2 keer een kwartier pauzeert?

Waarom is het
8-1,25= 6,75
6,75 x 120 km = 810 km
Is toch -1,15?

romeo
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 9 juli 2018

Antwoord

Drie kwartier en twee keer een kwartier is samen vijf kwartier. Dat is dan één uur en een kwartier. Een kwartier is 0,25-ste deel van een uur. Dus 5 kwartier komt overeen met 1,25 uur.

Die 0,15 van jou zijn dat dan minuten? Dat klopt niet. Die 15 minuten is $\eqalign{\frac{15}{60}=\frac{1}{4}}$ uur maar ook $\eqalign{\frac{1}{4}}$ is gelijk aan 0,25.

Hopelijk help het?

Naschrift
Je zou wel kunnen schrijven 1:15 als 1 uur en 15 minuten. Maar dat is iets anders. Bij 1,25 gaat het echt om 1 uur en 0,25 van een uur. Dat laatste is dan inderdaad 15 minuten.

WvR
maandag 9 juli 2018

©2001-2024 WisFaq