Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een loden buis

Een loden buis heeft een buitendiameter van 1 dm en een binnenmeter van 0,9 dm. De buis is 30 dm lang. Hoeveel dm lood is nodig voor de buis?

Joost
Iets anders - zondag 8 juli 2018

Antwoord

Bereken de inhoud van de cilinder met een diameter van 1 dm en bereken de inhoud van de cilinder met een diameter van 0,9 dm. Het verschil is dan de inhoud van de buis. De lengte van de buis is 30 dm.

Gebruik daarbij de formule voor de inhoud van een cilinder:
  • $I_{cilinder}=\pi·r^2·h$
Invullen van $r$ en $h$ geeft:
  • $I_{buis}=\pi·0,5^2·30-\pi·0,45^2·30\approx4,47676...$
Afgerond heb je ongeveer 4,5 dm3 lood nodig.

WvR
zondag 8 juli 2018

©2001-2024 WisFaq