Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tellen

Hallo,

Op tafel liggen 10 rode rozen, 5 blauwe korenbloemen en 7 gele paardenbloemen.
  • Op hoeveel manieren kan men daarvan een boeket maken met 3 rozen, 4 paardenbloemen en 2 korenbloemen ?
  • Antwoord : C(10,3).C(7,4).C(5,2).[9!/(3!.4!.2!)]
Klopt dit of is de factor 9!/(3!.4!.2!) overbodig ?
Alvast bedankt voor het antwoord
Luka

Luka
3de graad ASO - zaterdag 30 juni 2018

Antwoord

De laatste factor met die 9! zou je gebruiken als je de volgorde van de rozen (bijvoorbeeld) er niet bij wilt betrekken. Maar dat had je al gedaan. De combinaties van 3 uit 10 gebruik je als je niet op de volgorde let. Dus weg er mee...

$
\left( {\begin{array}{*{20}c}
{10} \\
3 \\
\end{array}} \right) \cdot \left( {\begin{array}{*{20}c}
7 \\
4 \\
\end{array}} \right) \cdot \left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
2 \\
\end{array}} \right)
$

WvR
zaterdag 30 juni 2018

 Re: Tellen 

©2001-2024 WisFaq