Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 86464 

Re: Oplossing DV met ln(x) functie

Dag Klaas-Pieter,
Inderdaad :
y=C(1)ex+C(2)x.ex want r=(1;1) dubbele wortel en multipliciteit k=2(toevoegen x na C(2)van de oplossing.
Dit zou een oplossing zijn voor DV met constante coëfficiënten.

Ik vervang dan x door z

y=C(1)(ez)+C2(z.ez) en dan terug ez=x en z= lnx
y=C(1)x+C(2)xlnx.Finale oplossing voor DV met variabele coëfficiënten.
Kan ik deze DV ook uitwerken zoals hier weergegeven? Of is deze oplossing niet erg orthodox?
Graag wat uitleg over de kettingregel die je toepast.
Ik weet wel wat dit is maar ik begrijp in je antwoord je redenering nietzo goed.
Neem ik bvb: y=cos2(3x2+4x+7)3
afleiden geeft :
y'=2cos(3x2+4x+7)3·(-sin(3x2+4x+7)3·(3(3x2+4x+7)2·(6x+4)
of ,geschreven in vereenvoudigde vorm en uitgewerkt zoals het hoort
y= -6(6x+4)(3x2+4x+7)2sin(3x2+4x+7)3·cos(3x2+4x+7)3
Maar uw redenering kan ik moeilijk volgend bij je toepassing van de kettingregel in je betoog hierboven.
Sorryn voor het misschien lastig vallen op zondag...
Met vriendelijke groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - zondag 17 juni 2018

Antwoord

$Y(z)$ is een samenstelling van twee functies: $z\mapsto e^z \mapsto y(e^z)$; het differentiëren gaat, net als in je voorbeeld van buitennaar binnen:
$$
\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}z}Y(e^z)=y'(e^z)\cdot e^z
$$

kphart
zondag 17 juni 2018

 Re: Re: Oplossing DV met ln(x) functie 

©2001-2024 WisFaq