Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide bepalen

Gegeven is A(x) = x(1/2L-x) waaruit volgt: 1/2xL-x2.
Nu zegt uitwerking dat A'(x) = 1/2L-2X. Ik begrijp niet waarom, het gedeelte '-2X' begrijp ik, maar het eerste gedeelte niet?

Alvast hartelijk dank!

aard
Student hbo - maandag 11 juni 2018

Antwoord

L is een constante. Je hebt vast wel geleerd dat de afgeleide van een lineaire functie, bijvoorbeeld $f(x)=3x$ gelijk is aan de coëfficiënt: $f'(x)=3$.
Bij jouw voorbeeld is de coëfficiënt $1/2L$. De afgeleide van het stukje $1/2L x$ is dan $1/2 L$.
Is het wat duidelijker zo?

js2
maandag 11 juni 2018

©2001-2024 WisFaq