Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Potten in een doos

De hoogte van de jampot is 9,5. De diameter is 4,5. Hoeveel jsmpotten passen er in een doos van 30cm breed 60 lang 20 hoog? Waarom is 156 het antwoord?

Romeo
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 9 juni 2018

Antwoord

Hallo Romeo,

Maak maar eens een schets van de doos met daarin de potten:

q86434img1.gif

Een pot heeft een diameter van 4,5 cm, de doos is 60 cm lang. Dan kunnen er 60/4,5=13,33... potten op een rij. Nu kan je natuurlijk alleen met hele potten rekenen, er kunnen 13 hele potten op een rij (je houdt wat ruimte over).

In de breedte doen we hetzelfde: er kunnen 30/4,5=6,666... potten naast elkaar. Naar beneden afronden: 6 potten naast elkaar.

13 potten op een rij, 6 rijen naast elkaar, dat levert 13x6=78 potten op.

Dan: de doos is 20 cm hoog. Er kunnen dus twee lagen potten boven op elkaar in de doos. Daarmee komt het totaal op 2x78=156 potten.

Maar: er is een handigere manier om de potten in de doos te plaatsen. Kijk maar eens in deze figuur:

q86434img2.gif

Op deze manier kan je 88 potten in één laag kwijt, dus 176 potten in totaal !

GHvD
zondag 10 juni 2018

©2001-2025 WisFaq