Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Besturing kraan e-macht formule nodig

Beste heer/mevrouw,
Ik heb voor een programmeeropdracht van een kraan een formule nodig. Als er een gewicht aanhangt van 0-25 ton mag deze 2 m/s hijsen en als er tussen de 25 en 40 ton aanhangt moet deze in snelheid van een e-macht verminderen tot bij 40 ton een snelheid van 1,25 m/s wordt bereikt. Ik heb hiervoor een plaatje verzonden naar plaatjes@wisfaq.nl waarin de grafiek getekend is.
Hoe zet ik dit om in een formule zodat ik het kan verwerken in een programmeerprogramma?
Alvast bedankt

Robin
Leerling mbo - zaterdag 9 juni 2018

Antwoord

Je probeert, voor $x\ge25$ de volgende functie: $f(x)=a+e^{bx}$. Uit de eisen $f(25)=2$ en $f(40)=1.25$ volgt dan
$$\left\{\begin{array}{l} a+e^{25b}=2 \\ a+e^{40b}=1.25\end{array}\right. $$dat stelsel kan je alleen numeriek (bij benadering) oplossen.
In je programma moet je dus een numerieke oplosser gebruiken. Veel talen hebben daar wel iets voor.

kphart
zaterdag 9 juni 2018

 Re: Besturing kraan e-macht formule nodig 

©2001-2024 WisFaq