Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is het functievoorschrift?

Ik wil weten hoe ik de functie van de volgende regelmaat moet berekenen:

1: 1
2: 1+2
3: 1+2+3
4: 1+2+3+4
5: 1+2+3+4+5
Enzovoort tot honderd.

Alvast bedankt,

Chris

Chris
Student universiteit - vrijdag 8 juni 2018

Antwoord

Dat zijn de driehoeksgetallen. Bij de rij 1, 3, 6, 10, 15 ,... hoort een formule:

Dn=1/2·n·(n+1)

Het elfde driehoeksgetal is D11=1/2·11·(11+1)=66
Dat is misschien wel zo handig!
Dus het 100-ste driehoeksgetal is...

Zie Somformule van Gauss

WvR
vrijdag 8 juni 2018

©2001-2024 WisFaq