Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn aan ellips bepalen

Bepaal de raaklijn in het gegeven punt
y2 + 2x2 + 8y - 4x + 12 = 0 in het punt P(2, -2)

Ik weet mijn formule voor raaklijn x1x/a2+y1y/b2=1

Ik weet ook dat er maar 1 snijpunt is dus D = 0, maar hoe los ik dit hier op? Afgeleiden hebben we nog niet gezien

Vannes
3de graad ASO - maandag 4 juni 2018

Antwoord

Je kunt kwadraat afsplitsen en de vergelijking omschrijven tot
$$
2(x-1)^2+(y+4)^2=6
$$nu kun je je formule weer gebruiken, maar nu met $(x_1-1)(x-1)$ en $(y_1+4)(y+4)$.

Als het via `$D$' wil spelen dan kan dat ook: schrijf $y+2=a(x-2)$ en vul in. Na alles uitschrijven krijg je een kwadratische vergelijking in $x$ en $D=0$ stellen geeft dan de gezochte $a$.

kphart
maandag 4 juni 2018

©2001-2024 WisFaq