Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproefomvang berekenen

Hallo,

Ik probeer de steekproefomvang te berekenen op basis van statistische formule. Ik moet de formule gebruiken waarbij de populatie eindig is. Ik kom alleen niet uit bij de z- waarde de standaardafwijking.

Weet u hoe ik de standaardafwijking bereken bij de betrouwbaarheid van 93%? Mijn foutmarge is 7%. Totale populatie is 823. Ik heb ook twee verschillende online steekproefcalculators gebruikt en kom op een omvang uit van 140. Als ik dit handmatig met een formule bereken kom ik niet uit omdat ik de standaardafwijking niet weet van een 93% betrouwbaarheid.

elnara
Student hbo - dinsdag 29 mei 2018

Antwoord

Als ik de instructie volg van Hoe bereken je steekproefgrootte (vooraf) en de (on)nauwkeurigheid (achteraf)? kom ik hier op uit:

$
\eqalign{7 = 1,812 \cdot \sqrt {\frac{{50 \cdot 50}}{n}} \Rightarrow n = 168}
$

Met de eindige populatiecorrectie geeft dat:

$
\eqalign{\frac{{823}}{{168 + 823 - 1}} \cdot 168 = 140}
$

Opgelost?

Naschrift
Met dit script kan je uitrekenen welke z-waarde hoort bij 93%. Die 1,812 is dus niet de standaardafwijking.



Zie ook Steekproefcalculator.

WvR
zondag 3 juni 2018

©2001-2024 WisFaq