Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extremumprobleem

Beste,

Ik heb dit vraagstuk proberen op te lossen maar ik weet niet hoe ik eraan moet beginnen.

Op de hoekpunten van een vierkant met zijde 100 meter staan vier boortorens de verbindingsbruggen tussen deze torens, weergegeven door de dikke verbindingslijnen, moeten worden gebouwd volgens een patroon zoals op de tekening (via e-mail)
  • Wat is de minimale bruglengte?

Maxine
3de graad ASO - zondag 20 mei 2018

Antwoord

Dat ziet er dan zo uit:

q86260img1.gif

Je kunt nu de totale lengte van de dikke verbindingslijnen uitdrukken in $x$. Neem 's aan dat dit dan $L(x)$ is. Vervolgens kun je met de afgeleide $L'(x)$ het minimum van $L(x)$ bepalen.

Zou dat lukken? Anders nog maar even doorvragen!

Tips
$
L(x) = 4\sqrt {\left( {\frac{1}
{2}\left( {100 - x} \right)} \right)^2 + 50^2 } + x
$
$
\eqalign{x = 100 - \frac{{100\sqrt 3 }}
{3}}
$

WvR
maandag 21 mei 2018

©2001-2024 WisFaq