Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ziektekostenverzekering

Een ziektekostenverzekering vraagt voor een bepaald pakket een maandelijkse vooraf te betalen premie van euro 458,50.
  1. bereken de overeenkomstige jaarpremie, alleen rekening houdend met de factor intrest (7,5% op jaarbasis)
Deze jaarpremie is lager dan 12 maal de maandpremie. In de praktijk echter blijkt de jaarpremie nog lager uit te komen.
  1. geef daarvoor 2 redenen

Sjogie
Student hbo - dinsdag 3 april 2018

Antwoord

Jaarrente 7,5% betekent factor 1,075 per jaar is maandrente 12V1,075 = 1,006 (12e machts wortel) ofwel 0,6% maandrente.

Het principe van de totale premie is terugrekenen per maand.
Dus het eerste maandbedrag blijft in de jaarpremie 458,50
Het tweede maandbedrag wordt in de jaarpremie 458,50/1.006 = 455,77
Het derde maandbedrag wordt in de jaarpremie 458,50/1.0062 = 453,05
etc. etc.

En als je dat voor 12 maandbedragen doet en optelt heb je de overeenkomstige jaarpremie. Wat slimmere berekening is gebruik maken van de somformule van een meetkundige rij. Dan moet je die uiteraard wel weten.

Dat die jaarpremie in de praktijk lager uitkomt heeft te maken met handelingskosten, (Incasso)risico, zekerheid van inkomsten en wellicht zijn er nog wat voordelen voor een verzekeraar te bedenken om een jaarpremie te ontvangen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 4 april 2018

©2001-2025 WisFaq