Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Irrationale limiet berekenen

f(x) = (√(x4 - 3) + x·√(9x2 - 1)) / (2x + 7)
Ik moet de limiet van deze functie berekenen voor - oneindig en kom + oneindig uit, maar op de grafiek - oneindig?
Ik maak volgend product:(
( x2 ( √(1-3/x4)-√(9-1/x2))/(x(2+7/x))
Daarna schrap ik x en bekom - oneindig( 1-3)/2 dus + oneindig?

Vannes
3de graad ASO - maandag 26 maart 2018

Antwoord

Hieronder een link naar wolfram alpha, met een plot van de functie. Daar zie je toch duidelijk dat de limiet $+\infty$ lijkt te zijn als $x\to-\infty$.

Je vereenvoudiging klopt:
$$
x\cdot\frac{\sqrt{1-\frac3{x^4}}-3\sqrt{1-\frac1{9x^2}}}{2+\frac7x}
$$De breuk convergeert naar $-1$ en als $x\to-\infty$ dan gaat het geheel inderdaad naar $+\infty$.

Zie Wolfram alpha

kphart
maandag 26 maart 2018

©2001-2024 WisFaq