Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omschrijven, herkennen en toepassen van lineaire formules

L.S.

Al een tijdje ben ik opzoek naar iemand die mij kan helpen met een aantal functievormen van lijnen. Ik haal deze vormen al snel door elkaar en heb geen/nauwelijks overzicht welke vorm nou welke eigenschappen heeft.

Aan mijn leraren op school heb ik vrij weinig, door hun uitleg wordt alles veel onduidelijker of ik krijg het antwoord: 'Dit is basiskennis/standaardbagage, uit 4vwo.' Wat ook niet echt een uitleg/antwoord is op mijn vraag.

In de syllabus van 2018 staan een aantal formules, maar dit is echter los van elkaar vermeld. Dit geeft ook niet weer wat ik nou wanneer moet toepassen.

Daarnaast ben ik druk bezig geweest met research online, hier kwam ook niet veel soeps uit. Weer alle formules apart. Waaronder een antwoord op een vraag op uw site, dus hoop ik dat u mij verder zou kunnen helpen.

Waar ik dus vooral moeite mee heb is het omschrijven, herkennen en toepassen van de volgende functievormen:
  1. $y = ax + b$
  2. $y=a(x-p)+q$
  3. $ax + by = c$
  4. $\eqalign{\frac{x}{p}+\frac{y}{q}=1}$
  5. $
    \left( {\begin{array}{*{20}c}
    x \\
    y \\
    \end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c}
    p \\
    q \\
    \end{array}} \right) + \lambda \left( {\begin{array}{*{20}c}
    a \\
    b \\
    \end{array}} \right)
    $
Twee vragen:
  1. Kun je van deze functies snijpunten (met x- of y-as), toppen of andere eigenschappen?
  2. Hoe kan ik de functies omschrijven? Met name functie 1 naar 4 en van functie 3 naar 4 (en beide andersom).
Ik vermoed dat de oplossing simpel zal zijn, toch kijk ik uit naar uw antwoord!

Met vriendelijke groet,
Sanne de Boer
6 vwo

Sanne
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 12 maart 2018

Antwoord

Ik heb op Formules voor rechte lijnen een overzicht gemaakt van de 5 manieren om formules te maken voor rechte lijnen.
Helpt dat?

Zie Formules voor rechte lijnen [PDF]

WvR
dinsdag 13 maart 2018

©2001-2024 WisFaq