Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Resultante berekenen en hoek tussen resultante en vector

Bij een oefening komt voor dat er tussen F1 (verticaal, 100N) en F2 (100 N) een hoek is van 60°. tussen F1 en F3 (200N) is er een hoek van -60°.

Nu moeten we de resultante berekenen en de grootte van hoek die deze vormt met F3.

Ik begin dus met de resultante te zoeken tussen F1 en F2, dan kom ik alweer een niet afgerond getal uit. En dan zou ik met die resultante en F3 een andere resultante moeten bekomen. Maar ik kom er maar niet bij.

Hoe begin ik er dan aan? en hoe zoek ik dan de ingesloten hoek die je gebruikt in de formule om je resultante te vinden?

Admin
Iets anders - zaterdag 10 maart 2018

Antwoord

Voor de beantwoording maken we eerst een schets:

q85800img2.gif

We kiezen een assenstelsel: naar rechts is positief (x), naar boven is positief (y). Dan ontbinden we de gegeven krachten in x- en y-richting:

F1,x = 0
F2,x = 100·sin(60°) = 50√3 N
F3,x = -200·sin(60°) = -100√3 N

Opgeteld levert dit de x-component van de resulterende kracht:

Fres,x = -50√3 N -86,6 N (dus 86,6 N naar links).

Hetzelfde voor de y-richting:

F1,y = 100 N
F2,y = 100·cos(60°) = 50 N
F3,y = 200·cos(60°) = 100 N

Fres,y = 250 N naar boven.

Onderstaande figuur geeft dit resultaat weer:

q85800img3.jpg

De grootte van de resulterende kracht vinden we met behulp van Pythagoras:

(Fres)2 = (Fres,x)2+(Fres,y)2

(Fres)2 = (-50√3)2+2502 = 70000
Fres = √70000 264,6 N

Dan nog de richting van deze resulterende kracht. In de figuur is te zien dat voor de hoek $\alpha$ tussen Fres en de verticaal geldt:

Tan($\alpha$) = Fres,x/Fres,y
Tan($\alpha$) = 86,6/250
$\alpha$ = tan-1(86,6/250)
$\alpha$ 19,1°

Voor de hoek $\beta$ tussen Fres en F3 blijft dan over:

$\beta$ = 60-19,1 = 40,9°

GHvD
zaterdag 10 maart 2018

©2001-2024 WisFaq