Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fermat, Pythagoras en Fibonacci

ik maak een praktische opdracht voor wiskunde over de stelling van Fermat en ik heb een paar vragen.

- is Fibonacci's modulariteit van de vorm x2 + y2 ( (a2 + b2) . (c2 + d2) = (ac-bd)2 + (bc+ad)2) essentieel voor de stelling van Fermat?
- wordt a2+b2=c2 de stelling van Pythagoras genoemd omdat hij of één van zijn leerlingen het eerste bewijs ervoor hebben geleverd?
- wat was het eerste bewijs voor de stelling van Pythagoras?
- slaat deze oplossing van het raadsel over de leeftijd van diophantos ergens op:
1/6 + 1/12 + 1/7 + 1/2 = 25/28
in dat geval is de overige 3/28 9 jaar
dan is 1/28 3 jaar en zij gehele leven, 28/28, 84 jaar.

Adinda
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 15 maart 2003

Antwoord

Je hebt geluk... een aantal antwoorden staan op onderstaande website. En voordat we kunnen beoordelen of een oplossing van raadsel ergens op slaat zou het toch wel handig zijn te weten over welk raadsel we het precies hebben...
...zijn jeugd duur de 1/6 deel van zijn leven, hij trouwde na nog eens 1/7 deel; zijn baard groeide na weer 1/12 deel en zijn zoon werd 5 jaar daarna geboren; die zoon leefde de helft van zijn vader's leven en de vader stierf 4 jaar na de zoon.
(Metrodorus omstreeks 500)
Je antwoord lijkt me een goede oplossing.

Zie De laatste stelling van FERMAT

WvR
zondag 16 maart 2003

©2001-2024 WisFaq