\require{AMSmath} Bij welke vulhoogte is een half-bolvormige kom half vol? Wij hebben eetkommen die half-bolvormig zijn. Bij welke vulhoogte, uitgedrukt in de straal van de halve bol, is zo'n kom half vol? Willem Ouder - dinsdag 27 februari 2018 Antwoord Beste Willem, Het gevulde deel van een eetkom is een bolkap (zie wikipedia: bolkap). Voor het volume van een bolkap geldt: Vbolkap = 1/3\pih2(3r-h) (zie volume bolkap) Voor het volume van een halve bol geldt: Vhalve bol = 2/3\pir3 De kom is half vol wanneer geldt: 1/3\pih2(3r-h) = 1/3\pir3 ofwel: 3rh2-h3 = r3 Wanneer we de straal r als eenheid nemen, wordt dit: 3h2-h3 = 1 Zo'n derdegraadsvergelijking is niet eenvoudig analytisch op te lossen, maar via een numerieke methode vinden we: h0,6527 Ofwel: de kom is half vol voor h=0,6527·r GHvD dinsdag 27 februari 2018 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Wij hebben eetkommen die half-bolvormig zijn. Bij welke vulhoogte, uitgedrukt in de straal van de halve bol, is zo'n kom half vol? Willem Ouder - dinsdag 27 februari 2018
Willem Ouder - dinsdag 27 februari 2018
Beste Willem, Het gevulde deel van een eetkom is een bolkap (zie wikipedia: bolkap). Voor het volume van een bolkap geldt: Vbolkap = 1/3\pih2(3r-h) (zie volume bolkap) Voor het volume van een halve bol geldt: Vhalve bol = 2/3\pir3 De kom is half vol wanneer geldt: 1/3\pih2(3r-h) = 1/3\pir3 ofwel: 3rh2-h3 = r3 Wanneer we de straal r als eenheid nemen, wordt dit: 3h2-h3 = 1 Zo'n derdegraadsvergelijking is niet eenvoudig analytisch op te lossen, maar via een numerieke methode vinden we: h0,6527 Ofwel: de kom is half vol voor h=0,6527·r GHvD dinsdag 27 februari 2018
GHvD dinsdag 27 februari 2018
©2001-2025 WisFaq