Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deling van veeltermen

Ik snap deze vraag niet, zou u wat uitleg er bij willen geven?
  • Toon aan dat de veelterm D(x)=3x3-8x2-x+10 deelbaar is door x2-x-2 zonder de deling uit te voeren.
Alvast bedankt!

loca
3de graad ASO - maandag 26 februari 2018

Antwoord

Hallo loca,

We weten dat $x^2-x-2=(x+1)(x-2)$, dus dat $x=-1$ en $x=2$ nulpunten zijn. Als dit ook nulpunten zijn van $D(x)$, en beseffende dat $D(x)$ van hogere graad is (graad 3), dan is inderdaad $D(x)$ deelbaar door $x^2-x-2$. Dat weten we dan zonder de deling uit te voeren.

Met vriendelijke groet,

FvL
maandag 26 februari 2018

©2001-2024 WisFaq