Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 85732 

Re: Rekenen met negatieve getallen

Niet echt. Wat is de regel als er voor de haakjes een negatief teken is? Hoe moet ik het zien als eerst binnen optellen en dan de negatief teken?

Romeo
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 26 februari 2018

Antwoord

Misschien kan je die '-' beter opvatten als vermenigvuldigen met -1. Dat is namelijk de betekenis van zo'n losse min. Er staat dan zoiets als:

-(20 + 5) × 75 =
-1 × (20 + 5) × 75 =

De afspraak is dat je eerst uitrekent wat tussen haakjes staat. Aan een afspraak valt meestal weinig te begrijpen. Zo hebben we het afgesproken dus houd je er aan...:-) Er staat dan:

-1 × 25 × 75 =

Vermenigvuldigen doe je altijd op de volgorde waarop de factoren staan. In dit geval krijg je:

-25 × 75 =
-1875

...en dat is dat. Helpt dat?

WvR
maandag 26 februari 2018

©2001-2024 WisFaq