Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Winnen of verliezen?

Opgave 13 - Winnen of verliezen?

Je hebt € 85,00 op je bankrekening staan. Door een stomme weddenschap moet je 12 personen 7,5 euro betalen.
  1. Waarom was dit voor jou inderdaad een slechte weddenschap?
  2. Schrijf je berekening op twee manieren op, één keer door met negatieve getallen te rekenen en één keer zonder met negatieve getallen te rekenen.
Bij een spel heb je in 15 rondes in totaal één keer 5 punten gewonnen, 6 keer 2 punten gewonnen, 3 keer 1 punt gewonnen, 5 keer 1 punt verloren en 8 keer 2 punten verloren.
  1. Heb je in totaal winst of verlies geboekt?
  2. Heb je gemiddeld per ronde winst of verlies geboekt?
ANTWOORDEN
  1. Je moet € 90,00 betalen en je komt dus negatief te staan op je rekenning.
  2. 85−12×7,50=−5 euro, of 85+12×−7,50=−5 euro.
  3. 1×5+6×2+3×1+5×−1+8×−2=−1. Je boekt dus verlies.
  4. Per ronde 115 verlies of −115 winst.

romeo
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 26 februari 2018

Antwoord

Dag Romeo,
Je stelt geen vraag, terwijl WisFaq juist bedoeld is om antwoorden te krijgen op de vragen die je stelt.
Ik neem aan dat je jouw antwoorden op de vragen erbij hebt gezet (vandaar dat ik ANTWOORDEN heb toegevoegd).
Maar vooruit. Dan doe ik toch ook maar iets.
  1. Inderdaad.
  2. In beide antwoorden zie ik negatieve getallen! Dat was NIET de opdracht.
  3. Dat klopt.
  4. Bedoel je 1/15 verlies en -1/15 winst? Dan klopt het.
Overigens, het is voor de duidelijkheid verstandig om haakjes te schrijven als er na een bewerkingsteken een negatief getal komt.
Dus bijvoorbeeld: 8×(-2) = -16 in plaats van 8×-2 = -16.

dk
dinsdag 27 februari 2018

©2001-2024 WisFaq