Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 85728 

Re: Goniometrische vergelijkingen

Bedankt voor het antwoord! Dus in principe zou je alle oplossingen ook kunnen geven als x= (-Pi/8)+kPi/4 bijvoorbeeld, dus niet per se Pi/8+..?

Jan
3de graad ASO - zondag 25 februari 2018

Antwoord

Beste Jan,

Inderdaad: je doorloopt alle oplossingen door alle gehele veelvouden van $\tfrac{\pi}{4}$ op te tellen bij één willekeurig gekozen oplossing.

Vergelijk het met het eenvoudigere $\sin(x) = 0$; je kan dat opsplitsen in $x=0$ en $x=\pi$ en bij beide alle veelvouden van $2\pi$ optellen, of je neemt één oplossing (naar keuze!) en telt daar veelvouden van $\pi$ bij op.

Bekijk het eens op een goniometrische cirkel en overtuig jezelf ervan dat je zo geen oplossingen verliest, maar er ook geen (onechte) 'toevoegt'.

mvg,
Tom

td
zondag 25 februari 2018

©2001-2025 WisFaq