Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte zwembad

Een rechthoekige zwembad heeft een oppervlakte van 124 m2. De breedte is 3 m kleiner dan de lengte. Wat is de breedte van het zwembad? Ik kan kiezen uit 9,7 m als 6,6 m als antwoord?

Ik kom op geen van de antwoorden uit. Ik heb namelijk de oppervlakte van 124 m2 gedeeld door 4 = 31 m2. Vervolgens heb ik die 31 m gedeeld door 2 = 15,5 m. Vervolgens heb ik 6 m afgehaald van de 15,5 m = 9,5 m.

Wie kan mij helpen want het antwoord moet 9,7 m of 6,6 m zijn. Alvast bedankt.

trafas
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 23 februari 2018

Antwoord

Ik zie wat je doet maar het waarom ontgaat me volledig. Waarom bijvoorbeeld deel je de gegeven oppervlakte door 4? En van 31 m2 stap je zomaar over op 31 m.

Het gegeven over de lengte en breedte is te schrijven als B = L - 3 waarbij je de rol van de letters wel zult begrijpen.
Het gegeven over de oppervlakte betekent dat L x B = 124 en door nu gebruik te maken van het eerste dat we vonden, is dit te schrijven als L(L - 3) =124 ofwel L2 - 3L - 124 = 0.
Dit kun je oplossen met de abc-formule waardoor je L te pakken hebt en dan weet je B ook.

Als je liever niet eerst L maar meteen B wilt vinden (want dat wordt gevraagd), dan maak je van
L x B = 124 de vergelijking (B + 3) x B = 124 ofwel B2 + 3B - 124 = 0 en gebruik opnieuw de abc-formule.

MBL
vrijdag 23 februari 2018

 Re: Oppervlakte zwembad 

©2001-2024 WisFaq