Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuksplitsing

Goedemiddag,

Ook de volgende opgave lukt mij niet helemaal. Ik moet hierbij wederom de primitieve bepalen van de volgende functie:

g(x) = 6/(3x+2)2

en ik zou hierbij uit moeten komen op G(x) = -2/3x+2+C

Hopelijk kunt u mij hiermee verder helpen, alvast bedankt!

B
Student universiteit - maandag 5 februari 2018

Antwoord

Beste B,

Breuksplitsen is niet nodig, merk op dat:
$$\int\frac{6}{\left(3x+2\right)^2}\,\mbox{d}x=6\int\left(3x+2\right)^{-2}\,\mbox{d}x$$Stel eventueel $t=3x+2$ om in te zien dat dit een standaardintegraal is; je kan de primitieve rechtstreeks bepalen.

mvg,
Tom

td
maandag 5 februari 2018

©2001-2024 WisFaq