Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Matrixberekening van beelddprojectie op een vlak in R3

Geachte heer,

Graag wou ik u vragen omtrent de matrix berekening van een beeldprojectie van een punt op een vlak in R3 en ook nog hoe ik de vectorvoorstelling van dat beeldvlak kan opstellen.

Mijn berekening heb ik in een meegestuurde foto's laten zien.

Bijvoorbaat dank ik u voor uw medewerking.
Radjan.

Radjan
Ouder - woensdag 31 januari 2018

Antwoord

Om met het slechte nieuws te beginnen: de matrix op de foto
$$
\left(\begin{array}{ccc}
\frac{49}{74}&\frac{35}{74}&0\\
\frac{35}{74}&\frac{25}{74}&0\\
0 &0 &1
\end{array} \right)
$$
is fout: reken het product met de vector $(5,9,-5)^T$ maar uit, dat geeft niet $(7,5,-1)^T$. De fout zit hem in de keuze van de vector $\mathbf{n}$: de vergelijking heeft veel meer oplossingen van de ene die gekozen is.

Daarnaast is er iets mis met de vraag: de tekening en de berekening suggereren dat $x$ orthogonaal in het vlak $V$ geprojecteerd wordt, en dus dat $x-Ax$ loodrecht op $V$ staat.

Echter $x-Ax=(5,9,-5)^T-(7,5,-1)^T=(-2,4,-4)^T$, en de vector $Ax=(7,5,-1)^T$ ligt in $V$, maar het inwendig product van $x-Ax$ en $Ax$ is gelijk aan $-2\cdot7+4\cdot5-4\cdot(-1)=-14+20+4=10$ en dat is niet gelijk aan $0$.

Er is helaas geen goed nieuws te melden.

kphart
woensdag 31 januari 2018

©2001-2024 WisFaq