Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kettingregel in macht

Hoe differentiër je: xx oftewel ex·ln x? Ik weet dat er al een vraag is die hier over gaat, maar daar word niet goed uitgelegd hoe je de kettingregel hierin moet gebruiken. En in het algemeen, hoe gebruik je bijvoorbeeld de kettingregel in deze situatie: xxx

Alvast hartelijk bedankt!!

Rens S
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 15 maart 2003

Antwoord

Op Wat is de afgeleide van f(x)=xx? staat inderdaad niet 'uitgelegd' hoe de kettingregel wordt gebruikt, maar die ken je toch al?

Maar we zijn nooit te beroerd om een poging te wagen:

f(x)=xx=ex·ln(x)
kies u=x·ln(x)
dan is f(x)=eu
dy/du=eu
du/dx=x·1/x+1·ln(x) (produktregel!)
du/dx=1+ln(x)
f'(x)=dy/du·du/dx=ex·ln(x)·(1+ln(x))=xx·(1+ln(x))

De tweede 'functie' heeft niet 'unbedingt' met de kettingregel te maken. De afgeleide bepalen gaat het handigst met gebruik van gebroken exponenten.

f(x)=ÖxÖxÖx=x1/2·x1/2·x1/2=x11/2
f'(x)=11/2x1/2=11/2Öx

Maar het kan wel... schrijf de functie maar eens als:
f(x)=(Öx)3

WvR
zaterdag 15 maart 2003

 Re: kettingregel in macht 

©2001-2024 WisFaq