Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule van een tabel maken

De tabel is:
nummer figuur 1, 2, 3, 4, 5, 6
aantal lucifers 5, 9, 13, 17, 21, 25

Met welke formule kun je het aantal lucifers berekenen?
Nummer = n Aantal lucifers = a
a=....

Ik denk a=n+4 maar als ik dat letterlijk gebruik (1+4=5, 2+4=6) dan klopt het niet.

Stefan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 13 januari 2018

Antwoord

Hallo Stefan,

Als je goed naar de getallen kijkt, dan zie je dat het nummer steeds met stappen van 1 omhoog gaat, en het aantal lucifers met stappen van 4. Omdat het aantal lucifers 4 keer zo snel toeneemt als het nummer, krijg je in ieder geval zoiets:

a = 4n + ....

Op de stippen moet nog een getal komen te staan. Dit kunnen we vinden door één van de gegeven nummers voor n in te vullen, en dan de som kloppend te maken. Bijvoorbeeld:

Kies n=2. Volgend de tabel hoort daarbij: a=9. Dus:

9 = 4·2 + ....

Dit klopt als we op de stippen 1 invullen. De formule wordt dan:

a = 4n + 1

Voor de zekerheid even controleren met andere waarden uit je tabel, maar je zult zien dat dit klopt.

GHvD
zaterdag 13 januari 2018

©2001-2024 WisFaq