Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een stelsel van vergelijkingen

Hoi,

In mijn Engelse wiskundeboek staat: 'If the sum of the digits of a two digit number is 7, then what are those digits when the reversed is 9 more than the original?'

Ik weet dat het antwoord 34 and 43 is. Maar hoe schrijf ik dit als een stelsel van vergelijkingen als ik het wil oplossen? De eerste is: x + y = 7. Maar wat is de tweede?

Dank.

Martin
Ouder - donderdag 11 januari 2018

Antwoord

Het getal bestaat uit de cijfers $x$ en $y$ en heeft de waarde $10x+y$. Als je cijfers omdraait krijg het getal de waarde $x+10y$. Die waarde is dan $9$ groter dan die andere...

Ik kom dan uit op:

$x+y=7$
$x+10y=10x+y+9$

$x=3$
$y=4$

...en dat werkt...

PS
't Is altijd goed te bedenken wat variabelen precies voorstellen en welke operaties zinvol zijn. In dit geval geeft $x$ de tientallen aan en de $y$ de eenheden. Het getal is dan gelijk aan $10x+y$ en dan kan je er iets mee. Bijvoorbeeld de cijfers omdraaien.

WvR
donderdag 11 januari 2018

©2001-2024 WisFaq