Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitutiemethode

Hallo,

Bij de volgende integraal blijf ik maar verkeerd uitkomen. Ziet u waar het fout gaat in mijn uitwerking? Ik zou uit moeten komen op 0

getal voor het integraalteken is de ondergrens, erna is de bovengrens

-1 $\int{}$ 1 2s/4+s2

u(s) = 4+x2
u'(s) = 2s
du/ds = 2s $\to$ du=2sds

invullen geeft:
-1 $\int{}$ 1 du/u
-1 $\int{}$ 1 1/4+s2du
F(s) = ln(4+s2)
F(b) - F(a) = ?
F(1) - (F-1) = 1,609 - 1,098 = 0,510 (maar ik moet op 0 uitkomen)

Bo
Student universiteit - donderdag 14 december 2017

Antwoord

Hallo Bo,

Het gaat om de volgende integraal:

q85361img1.gif

Je aanpak gaat goed tot en met du = 2s·ds

Echter, nu moet je in je oorspronkelijke functie zorgvuldig 2s·ds vervangen door du. In de noemer blijft 4+s2 dus wel staan! Je krijgt:

q85361img2.gif

Het is dus opnieuw zaak om zorgvuldig te noteren.

Let ook op de integratiegrenzen: in je oorspronkelijke integraal 'loopt' s van -1 tot 1. Maar nu ga je over u integreren, hier horen andere grenzen bij. Je kunt deze grenzen wel uitrekenen door u te berekenen bij s=-1 en s=1, maar dit is niet nodig. Laat de grenzen in dit stadium maar weg.

Na integratie en terug-substitueren krijg je:

q85361img3.gif

Na deze terug-substitutie ben je terug bij s, dus nu kan je de integraal berekenen door de grenzen in te vullen:

Integraal = F(1) - F(-1)

GHvD
donderdag 14 december 2017

©2001-2024 WisFaq