Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

C14-Methode

Ik houd mijn profielwerkstuk wiskunde over de C-14 methode. Ik ken de formule: t = ln (Nt/No) x t1/2 / (-0.693) om de ouderdom uit te rekenen. Maar hoe is men aan die halfwaardetijd van ongeveer 5730 jaar gekomen,en aan het getal (-0.693) uit de formule hierboven?
Ik hoop op een spoedig antwoord.

Justin
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 14 maart 2003

Antwoord

De halveringstijd van 5730 jaar van koolstof-14 lijkt me gewoon een fysisch gegeven.

Het getal -0,693 is wel te verklaren, want dat is ln(0,5). Schrijf deze formule maar eens om:
(0,5)t/5730=Nt/N0
t/5730·ln(0,5)=ln(Nt/N0)
t=ln(Nt/N0)/ln(0,5)·5740

Zie De koolstof-14 dateringsmethode

WvR
zaterdag 15 maart 2003

©2001-2024 WisFaq