Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eerste orde benaderingen

Hallo,

Ik ben me aan het voorbereiden voor mijn wiskunde tentamen, maar kom niet helemaal uit de volgende opdracht. Het antwoordenboekje geeft helaas alleen antwoorden, dus daar word ik ook niet veel wijzer van.

De vraag luidt: bepaal een eerste orde benadering rond x=0 van de volgende functie. Bereken de waarde van de functie en van zijn benadering in x=0.1, en vergelijk de uitkomsten.

c. f(x) = 1/√1-x

Alvast ontzettend bedankt!

B
Student universiteit - dinsdag 12 december 2017

Antwoord

Het recept staat vast in je boek of dictaat: je gebruikt de volgende benaderingsformule:
$$
f(x)\approx f(a)+f'(a)(x-a)
$$In jouw geval heb je $x=0.1$, $a=0$ en dus ook $x-a=0.1$. Nu moet je alleen nog je functie differentiëren en alles invullen.

kphart
dinsdag 12 december 2017

©2001-2024 WisFaq