Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële vergelijking

ik moet de volgende vergelijking oplossen:

4x - 9.2x + 14 = 0
stel 2x = t
t2 - 9t + 14 = 0
t1 = 2
t2 = 7

2x=2
x=1

2x=7
x= ??

Ik mag geen grafische rekentoestel gebruiken en logaritmen had ik toen nog niet gezien.
Hoe kan ik dit oplossen?

Tim B.
3de graad ASO - woensdag 6 december 2017

Antwoord

Beste Tim,

Nochtans is een logaritme precies wat je hier nodig hebt: die tweede vergelijking vraagt immers de exponent van 2 om 7 te krijgen en dat is net wat een logaritme (met grondtal 2, van 7) doet.

Zonder logaritme ga je die oplossing niet exact kunnen noteren en zonder rekenmachine zal het ook niet de bedoeling zijn om een nauwkeurige benadering te geven, vermoed ik. Je ziet wel snel dat de oplossing tussen 2 en 3 zal liggen (immers: 22 = 4 en 23 = 8).

Als het toch de bedoeling is dat je een oplossing voor $x$ neerschrijft, dan moet je eens aan je leraar vragen wat er precies verwacht wordt.

mvg,
Tom

td
woensdag 6 december 2017

©2001-2024 WisFaq