Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 29259 

Re: Berekening straal van koorde booglengte

Leuk maar, hoe bereken ik de hoek?
In mijn geval: de koorde = 2460 mm, de boog = 2500 mm
Als ik dat invul kom ik uit op de vergelijking 1230xjxpi - 180xsin0,5xj = 0
Hoe groot is dan j?

Boudew
Iets anders - woensdag 6 december 2017

Antwoord

Het gegeven over de lengte van de koorde geeft Rsin(1/2j) = 1230 en het gegeven over de booglengte geeft j/360 x 2piR = 2500.
Uit de eerste vergelijking kun je R vrijmaken en die uitdrukking in de tweede vergelijking invullen.
Dat levert je een vergelijking op waarin alleen de variabele j voorkomt.
Maar omdat er zowel een ‘losse’ j als een sin(1/2j) in voorkomt, kun je het niet handmatig oplossen.
Gebruik daarom de rekenmachine om j te vinden.

MBL
vrijdag 8 december 2017

 Re: Re: Berekening straal van koorde booglengte 

©2001-2024 WisFaq