Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontstaan horizon

Hallo ik heb een hypothetische vraag. Stel dat ergens op aarde een totaal horizontaal ( dus level) stuk grond of water zou zijn en men kijkt op gemiddelde ooghoogte erlangs ( 1.80 bijv), zou er dan sprake zijn van een horizon gezien door de ogen van die persoon en zo ja op welke afstand zou deze dan van hem liggen denkt u ? Alvast hartelijk dank

Erik
Ouder - woensdag 6 december 2017

Antwoord

Hallo Erik,

Ja, ook een persoon die op een groot vlak oppervlak staat, ziet een horizon, zie onderstaande figuur:

q85288img1.gif

Hoek $\alpha$ is de hoek tussen de blikrichting en de horizontaal. Uit deze hoek en de ooghoogte (in dit voorbeeld: ooghoogte = 1,80 meter) kan de persoon de afstand d tot de horizon afleiden:

tan($\alpha$) = 1,80/d

dus:

d = 1,80/tan($\alpha$)

Bedenk wel dat brekingsverschijnselen in de atmosfeer tot gevolg hebben dat lichtstralen in werkelijkheid geen rechte lijn volgen, dit geeft een vertekend beeld van de positie van de horizon (zie Wikipedia: horizon).

De aarde is niet oneindig groot, het grootst denkbare vlakke oppervlak is de doorsnede van de aarde. Wanneer de persoon op een planeet zou staan die (nagenoeg) oneindig groot zou zijn, dan wordt het oppervlak waarop de persoon staat ook (nagenoeg) oneindig groot. In dat geval ziet de persoon de horizon op ooghoogte, zie deze figuur:

q85288img2.gif

Onder ooghoogte ziet de persoon het oppervlak van de planeet, boven ooghoogte ziet de persoon de lucht.

GHvD
woensdag 6 december 2017

 Re: Ontstaan horizon  

©2001-2024 WisFaq