Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Werken met meerdere haakjes

Ik loop vast bij een opgave die waarin meerdere haakjes staan. De antwoorden zijn onduidelijk en via internet kom ik er ook niet uit.

$(x-2)(x+5)(4x-1)=(x-2)^2(x+5)(x-1)$

Roos
Student hbo - zondag 26 november 2017

Antwoord

Als $x=2$ of $x=-5$ heb je al twee oplossingen te pakken omdat het linkerlid en het rechterlid dan beide nul zijn. Bij de andere oplossingen kan je dan links en rechts delen door $x-2$ en ook nog door $x+5$. Je krijgt dan:

$4x-1=(x-2)(x-1)$

Dit is dan een tweedegraadsvergelijking die je wel op kan lossen. Als het goed is vind je dan nog twee andere oplossingen.

Lukt dat zo?

WvR
zondag 26 november 2017

©2001-2024 WisFaq