Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voor welke waarden van k bestaat de verwachte waarde E(Xk)

Goedendag,
Ik las laatst een vraag die luidde: For what values of k does E(Xk) exist?
Hierin is E(Xk) de verwachte waarde behorende tot de pdf f(x)=1/x2 voor 1$<$x$<$inf en anders 0.
Ik denk dat het iets te maken heeft met de integraal van de pdf nemen en zorgen dat deze, met de juiste keuze van k, absoluut convergent is. Echter snap ik niet hoe dit moet, behalve de integraal van abs(f(x)) gelijkstellen aan -inf natuurlijk. Alvast erg bedankt voor alle hulp.

Walter
Student universiteit - donderdag 23 november 2017

Antwoord

Tsja, gebruik de definitie:
$$
E(X^k)=\int_1^\infty x^k\cdot f(x)\,\mathrm{d}x
$$
In dit geval wordt dat $\int_1^\infty x^{k-2}\,\mathrm{d}x$. Je weet vast wel hoe je die moet bepalen.

Oh ja: dit slaat natuurlijk nergens op: "behalve de integraal van abs(f(x)) gelijkstellen aan -inf natuurlijk"

kphart
donderdag 23 november 2017

 Re: Voor welke waarden van k bestaat de verwachte waarde E(Xk) 

©2001-2024 WisFaq