Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toepassing vraagstuk

Goede avond,
Drie punten A,B en C liggen op één rechte ;AB= a=210 m en BC =b=480 m. In een punt D buiten AB meten we de hoek ADB= alpha= 80°20'en hoek BDC=Bèta= 42°28' Bereken x= BD.
ik kan niet weg met de sinus-of cosinusregel, zo te zien...
Kan U mij wat op weg zetten? Wat goede raad zou misschien al voldoende zijn .
Groetjes
Rik

Rik Le
Iets anders - vrijdag 3 november 2017

Antwoord

Hallo Rik,

Begin eens met punt $X$ op de middelloodlijn van $AB$ en aan de zelfde kant van $AB$ als $D$, zodat $\angle AXB = 80^\circ 20'$. Dus $\Delta AXB$ is gelijkbenig. Dan moet $D$ ergens op de boog $AXB$ liggen. Iets dergelijks kun je doen met een gelijkbenige $\Delta BYC$. Snijpunt van de tweee bogen is dan $D$.

Kun je daarmee uit de voeten?

Groeten,

FvL
zaterdag 4 november 2017

©2001-2024 WisFaq