Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cosinus of sinus met elkaar vermenigvuldigen

Geachte heer,

Graag zou ik willen weten hoe ik bijv.cos x met cos 2x moet vermenigvuldigen of cos x met cos (1/2 - x ), ook hetzelfde met sin x maal sin (2x - 1/2 )...want bij het oefenen kom ik vaak hierop...

ik moet nl.
f(x) = 2sin2x -2√3·sinx·cosx-3 opschrijven in de uiteindelijke vorm f(x) = 2cos(2x+2/3·$\pi$) -2

Bij voorbaat dank ik u hartelijk voor uw hulp

Radjan
Ouder - vrijdag 20 oktober 2017

Antwoord

Hallo Radjan,

Op vele plaatsen op internet vind je overzichten van goniometrische gelijkheden, bijvoorbeeld op Wikipedia: Lijst van goniometrische gelijkheden. In deze lijst vind je:

sin2(x) = 1/2(1-cos(2x)

sin(x)·cos(y) = 1/2(sin(x-y)+sin(x+y))

Toegepast op jouw functie levert dit:

f(x) = 1-cos(2x) -√3(sin(x-x)+sin(x+x)) -3
f(x) = -{cos(2x)+√3(sin(2x)} -2

Het deel tussen accolades heeft de vorm:

a·cos(2x) + b·sin(2x)

Dit kan geschreven worden als:

R·cos(2x-$\alpha$)

met: R = √(a2+b2) en tan($\alpha$)=b/a

(Voor afleiding van dit verband: zie bv dit document van Mathcentre).

In jouw geval geldt:

a=1 en b=√3

dus:
R=√(1+3)=2 en
tan($\alpha$)=√3, dus $\alpha$=1/3$\pi$

Zo vinden we:

f(x) = -2cos(2x-1/3$\pi$)-2

Tot slot: in de eenheidscirkel (of met behulp van de formules) zie je dat:

-cos(A) = cos(A+$\pi$)

dus kan je de functie ook noteren als:

f(x) = 2cos(2x+2/3$\pi$)-2

Je ziet: het is voortdurend combineren van de formules om van de ene vorm naar de andere vorm te komen.

GHvD
zaterdag 21 oktober 2017

©2001-2024 WisFaq