Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel met drie onbekenden

Ik zit met een stelsel van drie onbekenden in de volgende vorm:

x + y = a
x + z = b

Hoe los ik dit op? Ik weet hoe ik een 3x3 stelsel moet oplossen, of een 2x2 stelsel. Ik heb al geprobeerd dit stelsel om te vormen tot een 2x3 stelsel in de volgende vorm:

x + y + 0z = a
x + z + 0y = b

Maar dat lijkt ook niet te werken. a en b zijn gewone getallen, in mijn geval:

a = 11
b = 12

Alvast bedankt!

Arno
3de graad ASO - woensdag 18 oktober 2017

Antwoord

Je krijgt een oplossing met een vrijheidsgraad. De vergelijkingen stellen vlakken in de ruimte voor en de oplossingen (meervoud!) beschrijven de snijlijn van die twee vlakken. Je kunt $y$ en $z$ in $x$ uitdrukken en de verzameling van alle oplossingen beschrijven door $x$ te laten variëren.

kphart
woensdag 18 oktober 2017

©2001-2024 WisFaq